← Naar het overzicht

Postgraduaat palliatieve zorg (specialisatiemodule palliatief deskundige)

Odisee Hogeschool, campus Brussel, Warmoesberg 26, 1000 Brussel.
Deze campus ligt op wandelafstand van Brussel-Centraal. Een wegbeschrijving vind je via www.odisee.be.

Basismodule palliatief referent:
donderdagen 26 september, 3 - 10 - 17 en 24 oktober, 7, 14 en 28 november '24. Examendag op 12 december '24
Specialisatiemodule palliatief deskundige:
donderdagen 6 - 23 en 30 januari, 6 - 13 - 20 en 27 februari, 13 - 20 en 27 maart, 3 en 24 april, 8 - 15 en 22 mei '24, 1 dag inleefsessie (5 juni 2025) en 1 evaluatiedag (12 juni 2025)

Van 09u00 tot 16u30

Meer info op https://www.odisee.be/postgraduaat-palliatieve-zorg

Inschrijven

Het Forum Palliatieve Zorg organiseert een postgraduaatopleiding palliatieve zorg in samenwerking met Odisee de co-hogeschool en Erasmus hogeschool Brussel en is daarbij erkend door het Ministerie van Onderwijs. Dit postgraduaat omvat twee delen: een basismodule 'palliatief referent' en een specialisatiemodule 'palliatief deskundige'.

De postgraduaatsopleiding is sterk wetenschappelijk onderbouwd en zet in alle modules in op interactief werken en casuïstiek via een leertraject voor elke student. Er wordt vertrokken van individuele leervragen en toegepaste casussen per lesonderdeel (vanuit medische, ethische, existentiële, psychologische,... invalshoek).

Doelgroep

Het postgraduaat richt zich tot alle beroepsgroepen in de gezondheidszorg. Je kan je inschrijven voor het postgraduaat als je een bachelor- of masterdiploma hebt binnen de zorgverlening. Ook als ASBO, 4de graad of HBO5-verpleegkundige kan je toegelaten worden, als je voldoende gemotiveerd bent. Je ontvangt dan een getuigschrift permanente vorming.

Programma

Deze opleiding omvat de basismodule 'palliatief referent' (8 lesdagen) en de specialisatiemodule 'palliatief deskundige) (16 lesdagen)

Basismodule (6 SP):
In acht volledige lesdagen maken we je wegwijs in de relevante wetgeving en in de (verdere) uitbouw van de visie en structuur van palliatieve zorg in de eigen organisatie.

 • We bieden inzicht in symptomen en een praktische aanpak in functie van symptoombestrijding en comfortzorg.
  De psychosociale, emotionele en spirituele impact op de palliatieve patiënt is enorm groot, hoe ga je daar op gepaste wijze mee om?
 • Gepaste communicatie en bespreekbaar maken en begeleiden van voorafgaande zorgplanning komen uitgebreid aan bod in deze module. Dit zowel met de zorgvrager als met de familie.
 • We belichten ook procedures voor palliatieve sedatie en euthanasie en het onderscheid tussen beide.
 • Tot slot hebben we ook ruim aandacht voor jou als zorgverlener. Hoe ga jij om met emoties, angsten, rouwen en hoe hou je jezelf staande zowel professioneel als persoonlijk?

  Van jou als cursist verwachten we een actieve inbreng aan de hand van casussen uit je eigen dagdagelijkse praktijk en ervaringen.

  De specialisatiemodule bestaat uit 4 onderdelen:

 • Pathologie en verpleegkundige zorg – 4 SP
  Fysiopathologie en verpleegkundige aandachtspunten bij specifieke problemen komen hier aan bod:  ademhaling, urologische en gynaecologische problemen, vocht en voeding, leverstoornissen,…
 • Ethiek, spiritualiteit en veerkracht – 4 SP 
  We gaan dieper in op beslissingen bij het levenseinde, ethische reflecties en deontologie, spiritualiteit van de zorgverlener, levensmoeheid, medisch-psychosociale benadering van het lijden van de verzorgende, veerkracht verhogen, aromazorg…
 • Communicatie in de palliatieve zorg – 3 SP
  Je verwerft theoretische inzichten in het communicatieproces en krijgt training in gespreksvaardigheden.
 • Integratie – 3 SP
  In functie van de integratieopdracht leer je gebruik maken van wetenschappelijk literatuur en bespreken en analyseren van casussen.

Aantal deelnemers

maximaal 25

Evaluatie en getuigschrift

Je ontvangt telkens een getuigschrift permanente vorming bij het succesvol afwerken van een module.

Indien je geslaagd bent voor beide modules, ontvang je het postgraduaatgetuigschrift.

Inlichtingen

Voor meer informatie over de inhoud kan je terecht bij Dennis Demedts (dennis.demedts@ehb.be) of Eva Jacobs (eva@forumpalliatievezorg.be).
Voor administratieve inlichtingen kan je terecht bij Ann Jaques (ann.jaques@odisee.be)