Huid – en wondproblemen in de palliatieve zorg

Doelgroep

Voor verpleegkundigen uit woonzorgcentra, thuisverpleging en ziekenhuizen

Inhoud

Een wondgenezingsproces is zeer complex en het verloop zal afhankelijk zijn van het type wonde, de oorzaak waardoor de wonde ontstaan is en het optreden van complicaties. Een wonde is slechts een onderdeel van de pathologie. Een goede analyse van de algemene toestand van de patiënt, opsporen van de oorzaak waardoor de wonde is ontstaan en deze behandelen zijn belangrijk om de wondhelingstijd te verkorten. Specifiek in palliatieve zorg wordt er hierbij ook gestreefd naar controle van de symptomen, verzachting van de pijn, en het verminderen van de impact van de wonde op de levenskwaliteit.

Er wordt dieper ingegaan op de structurele en functionele veranderingen van de huid, aandoeningen als en behandelingen van xerosis cutis, Hand Voet Syndroom, hand-voethuidreactie, nagelveranderingen, acneïforme rash, skin tears, decubitus, vocht, incontinentie, oncologisch ulcus, exsudaat

Ook wordt er ingegaan op moderne technieken (diverse reinigingen, verbanden) en geurbestrijding.

Data

19 april 2018 van 9u30 tot 12u30

Docent

Jeanine Spinnael, verpleegkundig specialist wondzorg Wondkliniek UZ Brussel; zij volgde diverse postgraduaatsopleidingen wondzorg en stoma-fistel- incontinentiezorg, vooraleer in 2007 als Verpleegkundig Specialist Wondzorg te starten met het uitbouwen van de Wondkliniek UZ Brussel..

Kostprijs

25 euro per deelnemer